.

Jaarlijkse studiedag op 17 maart, de international social work day: 'Wie ziek en arm is, betaalt de rekening'

Arm maakt ziek en ziek maakt arm, een slogan die bij velen gekend is. Ziek zijn gaat samen met gezondheidskosten, kosten die voor velen te hoog zijn. Als ziekte tot arbeidsongeschiktheid leidt of bij handicap, kom je op de sociale ladder in een lagere categorie terecht en zie je zo ook de sociale kansen in de maatschappij drastisch verminderen. We verdiepen ons tijdens deze studiedag in de leefwereld van de persoon in armoede en leren hoe we als sociaal werkers hiermee kunnen omgaan. Welke drempels ervaren deze patiënten in de gezondheidszorg van vandaag en hoe kunnen wij hen als sociaal werkers handvaten bieden tot een gelijkwaardige zorg? Hoe kunnen wij hen helpen hun rechten maximaal te benutten?

Programma

08u45 Onthaal met koffie + verwelkoming door Sabine Maene, voorzitter BSWZ

09u15 VZW Welzijnszorg - Kris Dom en Caro Bridts

“Inzichten over personen in armoede”

12u00 Lunch

12u45 Bind-Kracht - Koen Vansevenant

"Drempels in de gezondheidszorg"

14u15 Pauze

14u35 Pieter De Troyer - Diensthoofd Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds (Socialistische Mutualiteit Brabant)

"De rechten van personen in armoede verkennen"

16u30 Einde

Sprekers:

Voor onze studiedag doen we beroep op 4 sprekers. Zij nodigen je uit om na te denken over de eigen praktijk in het ziekenhuis en geven concrete handvaten om met de opgedane kennis verder aan de slag te gaan.

Kris Dom en Caro Bridts zijn twee educatieve medewerkers van VZW Welzijnszorg. Caro Bridts is ervaringsdeskundige. Zij reiken ons inzichten over armoede aan. Welke kloven moeten personen in armoede overbruggen? Wat is het effect van armoede op mensen? Hoe kunnen wij als sociaal werkers hiermee omgaan? De gebrachte methodiek zal voldoende ruimte bieden voor uitwisseling.

Koen Vansevenant werkt als trainer bij Bind-Kracht en is auteur van publicaties van Bind-kracht en Meervoudig Gekwetst. Daarnaast is hij onder anderen actief als supervisor gezondheidswerkers in wijkgezondheidscentra, spoeddiensten en inloopcentra. Wat zijn de drempels in de gezondheidszorg? Hoe presenteert de leefwereldbotsing tussen gezondheidswerkers en personen in armoede zich?

Pieter De Troyer is diensthoofd Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds (Socialistische Mutualiteit Brabant). Hij staat stil bij de rechten van personen in armoede. Welke rechten zijn er? Wat zijn de voorwaarden? Wat kunnen we als sociaal werker in een ziekenhuis doen?

Doorheen de studiedag organiseren we enkele afwisselende intermezzo’s.

Locatie: Universiteitshal KU Leuven (promotiezaal) - Naamsestraat 22, 3000 Leuven BEREIKBAARHEID: De universiteitshal is vlot bereikbaar via de A2, N26, N2, N3, E40, of E 314 maar nog beter met het openbaar vervoer, op 1.3 km van Station Leuven.

Parkeergelegenheid: Ladeuzeplein of de Q-parking in de Naamsestraat.

Inschrijven: Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de vermelding van naam en voornaam alsook de naam van het ziekenhuis en dit tegen uiterlijk 6/03/2020.

Voor het bijwonen van de studiedag, onthaal met koffie, drank tijdens pauze en broodjesmaaltijd, vragen wij €55 pp. De inschrijving is definitief na de overschrijving op rekening BE37 0017 7485 0628, BIC GEBABEBB met vermelding voornaam en naam en de naam van het ziekenhuis.

BETROUWBARE EN VERSTAANBARE INFORMATIE/ADVIES VERSTREKKEN OVER HET OPNAMEPROCES IN HET ZIEKENHUIS, DE SOCIALE WETGEVING, RECHTEN, JURIDISCHE ADMINISTRATIEVE ZAKEN, DE SOCIALE KAART EN HET GEZONDHEIDSZORG IN HET ALGEMEEN

Meer nieuws