.

Studiedag: Help, mijn cliënt is zwanger!

Hoe maak je kinderwens en gezinsplanning bespreekbaar bij maatschappelijk kwetsbare doelgroepen?

Wat gebeurt er met je domicilieadres als je in opname gaat om gezondheidsredenen?

Als een patiënt langdurig opgenomen wordt in een ziekenhuis, psychiatrisch centrum of andere zorginstelling, dan gebeurt het dat de patiënt plots zijn domicilieadres verliest: hij werd ambtshalve geschrapt door de gemeente.

  • Wat kan een patiënt doen om te voorkomen dat zijn domicilieadres geschrapt wordt?
  • Moet je als zorginstelling toelaten dat een patiënt zijn domicilieadres op het adres van de instelling neemt?

Twee boeiende webinars op 16 februari en op 16 maart: Hoe start ik een taalbijstandsbeleid in mijn ziekenhuis?

Als zorgverlener moet je de taalbarrière wegnemen om kwaliteitsvolle en veilige zorg te kunnen bieden. Enkel als je elkaar goed begrijpt, kun je de juiste diagnose stellen en de patiënt informeren in het kader van de wet patiëntenrechten. 

Een transparant en duidelijk taalbijstandsbeleid in je ziekenhuis zorgt ervoor dat zorgverleners de juiste hulpmiddelen kunnen inzetten om de communicatie vlot te laten lopen. Dat kan gaan over een intercultureel bemiddelaar, sociaal tolk, informele tolken, anderstalige personeelsleden, vertaalapps, pictogrammen … 

Samen met Zorgnet-Icuro organiseert Kom op tegen Kanker twee webinars om ziekenhuizen te ondersteunen bij het uitwerken of het verbeteren van hun taalbijstandsbeleid in hun ziekenhuis. 

Studiedag dinsdag 18 april 2023 "Gelijk maakt gezond"

 

“Gelijk maakt gezond”

Veerkrachtige hulpverlening (in gezondheidsvaardige organisatie) maakt gezondheid(szorg) toegankelijker en gelijker

 

Op dinsdag 18/04/2023 focussen we op ‘gezondheidsvaardigheden’

Omgaan met gezondheidsvaardigheden: wat zijn handvaten voor zorgverleners om het zorgproces voor patiënten en hun netwerk te vereenvoudigen?

Een derde van de bevolking van 15 jaar en ouder (33%) heeft een laag niveau van gezondheidsvaardigheden, wat betekent dat ze niet over voldoende vaardigheden beschikken om beslissingen te nemen over hun gezondheid.

(bron: https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/determinanten-van-gezondheid/gezondheidsvaardigheden)

 Hoe kunnen wij als sociaal werkers de patiënt en hun netwerk met beperkte gezondheidsvaardigheden identificeren en gepast communiceren om hun te empoweren tijdens het ziekenhuistraject.

Wij informeren jullie graag en benaderen dit thema vanuit verschillende invalshoeken (theorie, praktijk, multidisciplinaire aanpak, ervaringsdeskundigheid, ...)

Meer informatie over het dagprogramma vind je hier.

 

Locatie:

https://www.dekruitfabriek.com/OVER-DE-KRUITFABRIEK

Doe mee aan proefproject sociaal tolken in de zorg.

Van 15 februari tot 15 mei 2023 kunnen zorgverleners gratis een sociaal tolk inschakelen voor gesprekken met patiënten en naasten. Het project is bedoeld voor alle patiënten in Vlaanderen die baat kunnen hebben bij taalondersteuning. Samen maken we een toekomstige financiering van sociaal tolken in de zorg mogelijk.

BETROUWBARE EN VERSTAANBARE INFORMATIE/ADVIES VERSTREKKEN OVER HET OPNAMEPROCES IN HET ZIEKENHUIS, DE SOCIALE WETGEVING, RECHTEN, JURIDISCHE ADMINISTRATIEVE ZAKEN, DE SOCIALE KAART EN HET GEZONDHEIDSZORG IN HET ALGEMEEN

Meer nieuws